omgeving

Plomion is een  dorpje in de Thiérache een streek in de regio de Aisne. De Thiérache is een heuvelachtig gebied in de uitlopers van de Franse Ardennen. Het heuvelachtige landschap is nauwelijks aangetast door ruilverkaveling, toerisme en verkeerslawaai. Het zijn oude landschappen met veel bos, middeleeuwse stadjes en dorpen die bekend staan vanwege hun ‘versterkte kerken’.

Plomion ligt in een gebied dat grote aantrekkingskracht heeft op Nederlandse kunstenaars. Bert Schierbeek, Metten Koornstra, Remco Campert, Kurt Löb woonden er of kwamen regelmatig langs. Volgens schilder en beeldhouwer Inge Behling, die ook in Jeantes woont en werkt, is het voor kunstenaars hier aantrekkelijk omdat men hier de ruimte heeft. “Je kunt hier je zintuigen openzetten. Een drukke omgeving sluit je namelijk af. De vorige eigenaar van ons complex was de beeldhouwer Theo Niermeijer. Zoals veel andere kunstenaars is hij via dit netwerk hier terecht gekomen.

Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen, zwemmen en eten. Voor het fietsen moet je wel een redelijke conditie hebben want de heuvels kunnen pittig zijn. Ons complex l’Ancienne Quincaillerie aan de Place de l’Eglise in Plomion bevindt zich recht tegenover de Notre Dame, een versterkte kerk uit de 16de eeuw. In die tijd trokken slecht betaalde en uitgehongerde huursoldaten al plunderend door dit gebied. Om de eigen bevolking te kunnen beschermen fortificeerde men de kerk zodat de bewoners daar een veilig heenkomen konden vinden. De regio is beroemd door de gefortificeerde kerken. De kerk in het dorpje Jeantes, vlakbij Plomion, is zeer de moeite waard om te bezichtigen vanwege zijn schitterende fresco’s en gebrandschilderde ramen. Dit is het werk van de Nederlandse kunstenaar Charles Eyck die dit gemaakt heeft in de 60/70 er jaren. De Nederlandse journalist Martin Sommer heeft een leuk en interessant boek ‘Dorp in Picardië ‘ geschreven over de ontwikkelingen in de twintigste eeuw op het Franse platteland in onze buurt. Plomion ligt vlakbij het stadje Vervins  met zijn mooie historische plein en een goed museum. De steden Reims en Laon liggen niet ver van Plomion en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Elke zondag zijn er in de buurt leuke brocantes. En je kunt in ons dorp in een natuurlijk zwembad lekker afkoelen tussen de activiteiten door.

Bernard voor zijn restaurant

Als je een keer chique wilt eten dan kun je terecht tegenover ons aan de Place de l’Eglise in één van de beste restaurants uit de regio, Le Huteau  in Plomion.

Xavier bij zijn ketel

Xavier in zijn cave

 

Buurman Xavier Huclin is nog één van de weinige zelfstandige distillateurs die er in Frankrijk bestaan, daarnaast is hij wijnhandelaar. Bij hem kun je de heerlijkste wijnen proeven en aanschaffen. Als je er even uit wilt dan kun je bij Xavier in zijn ‘cave’ wijn, bier of iets sterkers drinken.

uitzicht vanuit de cour op de kerk.