zomercursus beeldhouwen / portret boetseren

De docent Anja Vosdingh Bessem

Atelier

Van 28 juli – 3 augustus 2017 door Anja Vosdingh Bessem vanaf 520,00 euro, inclusief verblijf, in Atelier Plomion in Noord-Frankrijk.

Deze cursus portret boetseren is een fascinerende start voor leergierige beginners, een uitdagende oefening voor gevorderde beeldhouwers en afgestemd op tekenaars (en schilders) van elk niveau die zoeken naar meer ruimte in hun werk.

Een volle cursusgroep heeft maximaal 13 deelnemers. Meld je op tijd aan.

In een aantal intensieve dagen leer je de grondbeginselen van het boetseren van een driedimensionaal portret naar model. Het draait hierbij vooral om de techniek van het ruimtelijk waarnemen.

De eerste oefeningen zijn gericht op het maken van vergrotingen van een aantal lastige maar belangrijke onderdelen van het aangezichtsgedeelte zoals het oog en de mond Ook wordt de stand van de kop op hals en schouders uitgebreid behandeld omdat die heel kenmerkend voor de gelijkenis is. (In het donker kun je iemand toch herkennen). Verder spelen verhoudingen en richtingen, en hoe die te zien en te meten een grote rol. Anders dan bij een tekening waar maar één aanzicht is zijn er bij een beeld honderden: niet alleen rondom op ooghoogte, maar ook nog van boven en onderaf.

Onderdeel van het programma is een informatieve lezing met foto’s van gebeeldhouwde portretten. Hoe hebben andere beeldhouwers zaken aangepakt zoals de behandeling van haar, of stof, en afsnijdingen van schouders en hals. Welke manieren zijn er om een oog te maken dat kijkt?

Kop en model

Daarnaast geef ik aandacht aan het gebruik van een (digitaal) fototoestel om je werkzaamheden tijdens de workshop te ondersteunen en ook thuis te kunnen portretteren. Kunt u zich helemaal overgeven aan de weergave van een wellustige vriendin of narrige oude oom.

kop en cursist

De deelnemers arriveren op vrijdag 28 juli. ’s Avonds dineert u met elkaar en de docent. Zaterdag 29 juli  begint de cursus die vijf dagen duurt tot en met woensdag 2 augustus. Vertrek: donderdag 3 augustus na het ontbijt. Gedurende de cursusdagen zorgen wij voor heerlijke maaltijden en voor een comfortabel verblijf.

Aanmeldingsformulier